INSTYTUT METALURGII ŻELAZA - Gliwice

INSTYTUT METALURGII ŻELAZA - Gliwice

Adaptacja hali Nr V na Laboratorium Analiz Chemicznych Instytutu Metalurgii Żelaza w Gliwicach

Kubatura: 4540 m3
Powierzchnia użytkowa: 597 m2
Miasto: Gliwice
Architekt: Mariusz Zjawiony
Kierownik budowy: Jan Ferdynandzki
 
Budynek składa się z zespołu hal  (9 hal wybudowanych w latach 50-tych XX w.), spośród których adaptacji podlega hala nr V. 
 
Budynek w którym projektowane są pomieszczenia to niepodpiwniczony, jednokondygnacyjny budynek halowy z antresolami zlokalizowanymi przy ścianach szczytowych. Budynek wykonany w konstrukcji stalowej. Elementy konstrukcyjne to stalowe ramy o przekroju skrzynkowym, wykonane z dwóch ceowników C300 w rozstawie 4,0m. W hali na wspornikach słupów ram zabudowane zostały belki jezdni suwnicy. Na ramach oparte zostały żelbetowe płyty prefabrykowane, stanowiące warstwę konstrukcyjną pokrycia dachu. W podłużnej osi symetrii hali zlokalizowano świetlik dachowy wykonany w konstrukcji stalowej z profili walcowanych IN140. 
 
Projekt przewiduje, po dokonaniu koniecznych wyburzeń wykonanie nowego układu pomieszczeń laboratoryjnych, biurowych i socjalnych pracowników laboratorium.
 
INSTYTUT METALURGII ŻELAZA - Gliwice

INSTYTUT METALURGII ŻELAZA - Gliwice

INSTYTUT METALURGII ŻELAZA - Gliwice

INSTYTUT METALURGII ŻELAZA - Gliwice

INSTYTUT METALURGII ŻELAZA - Gliwice

INSTYTUT METALURGII ŻELAZA - Gliwice

INSTYTUT METALURGII ŻELAZA - Gliwice

INSTYTUT METALURGII ŻELAZA - Gliwice

Copyright 2011-2018 © Przedsiębiorstwo Budownictwa Ogólnego i Usług Technicznych "Śląsk" Sp. z o. o.
Projekt i wykonanie: Grupa FlexMind. Oprogramowanie: FlexMind CMS.

Certyfikat Wiarygodności Biznesowej